Učitelé učí učitele

Učitelé učí učitele, jak učit chemii jinak:

Jak změnit fakt, že chemie dlouhodobě patří mezi nejvíce neoblíbené předměty ve škole? Učit chemii jinak! Změny ve výuce přináší projekt Chemických center 3U – Učitelé učí učitele, který organizuje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Nadace Experientia jako hlavní partner podporuje projekt částkou 500 000 Kč, která pokrývá roční provoz pěti chemických center.

Po celé ČR dnes fungují téměř dvě desítky Chemických center. V nich aktivní kantoři chemie předávají své zkušenosti a praktické tipy do výuky dalším učitelům. Cílem je učit chemii zábavně a s důrazem na její praktické využití. „Zájem učitelů je obrovský. Chemická centra v regionech jsou pro učitele dostupná a setkání se pořádají s měsíční periodou. Některá centra musela přejít na režim zdvojených setkání,“ říká Petr Holzhauser z VŠCHT Praha s tím, že účast na setkání je vždy zdarma. “Projekt chemických center 3U nás nadchl tím, že jde odspoda, že začíná od aktivních učitelů. Věříme, že může přinést velké změny ve výuce chemie a že může naši zemi v budoucnu přiblížit k celosvětové chemické špičce,“ říkají manželé Dvořákovi, zakladatelé Nadace Experientia.

Jak to funguje?

Do programu se mohou přihlásit zapálení chemikáři a chemikářky, kteří chtějí své nadšení předávat svým žákům. Je vhodné i pro neaprobované učitele, kteří učí chemii a ostatní přírodní vědy (ale třeba i výtvarnou výchovu) nebo pro učitele, kteří chtějí propojovat výuku chemie, fyziky a biologie.

Před první návštěvou center je potřeba se registrovat do SIS (studentského informačního systému VŠCHT Praha). Návod na registraci nových účastníků center do systému SIS najdete zde. Návod na registraci účastníků, kteří již navštěvovali centra nebo jiný akreditovaný kurz VŠCHT, je k dispozici zde.

Kapacita center je omezená velikostí laboratoře, před návštěvou každého setkání je potřeba se e-mailem přihlásit vedoucímu daného centra a před příchodem na setkání je nutné seznámit se se zásadami bezpečnosti práce v laboratoři.

Setkání ve všech Chemických centrech se pořádají jednou měsíčně, a to po celý školní rok. Účast na setkáních je zcela zdarma.

Návštěvou alespoň 7 setkání v průběhu školního roku v libovolných centrech získáte nárok na vydání certifikátu o absolvování kurzu. Od školního roku 2024/2025 z důvodu legislativních změn nebudou certifikáty vydávány s odkazem na akreditaci.

Můžete se těšit na pravidelná setkávání s nadšenými kolegy (jednou měsíčně během školního roku), na sdílení nápadů a zkušeností, neformální atmosféru, podporu proti vyhoření, možnost zapůjčení pomůcek, možnost získání nedostupných chemikálií, výukové materiály z každého setkání, propojení přírodních věd. Návštěva center je vhodná i pro neaprobované učitele učící chemii.

Organizační dotazy a konzultace k založení centra směřujte na Danu Poláchovou (dana.polachova@vscht.cz). S registrací do SIS pomůže Petra Linhartová (petra1.linhartova@vscht.cz).

Řekli o nás

“Mám radost z toho, že můžu naplnit ideu Nadace Experientia, vrátit zkušenosti ze zahraničí zpět české vědě a přinést zajímavá témata.”

Mgr. Ondřej Kováč, Ph.D.

“Díky stipendiu Nadace Experientia můžu pracovat na jednom z nejmodernějších pracovišť v Japonsku v kolektivu lidí z celého světa.”

Mgr. Dominik Madea, Ph.D.

“Yale pro mě symbolizuje prestiž. Je to jedna z předních světových univerzit. A já tam teď budu moci díky Nadaci Experientia strávit celý rok.”

Ing. Karolína Vaňková, Ph.D.

“Svým studentům jsem díky Bezva chemii mohla přiblížit tajemství a krásu chemie, která se skrývá v každém všednodenním kousku našich životů.”

Mgr. Veronika Fialová